29/08/2003 anasayfa>>> <<<önceki gün   bugün   sonraki gün>>>
English
yenibir.com
Genç Hürriyetim
Agora
Gündem
Politika
Avrupa Birliği
Dünya
Ekonomi
Spor
Yaşam
Teknonet
Tüm Haberler
Yazarlar
Kültür Sanat
Magazin
Özel Dosyalar
Hava Durumu
Astronet
Televizyon
HÜRRİYET EKLER
Bilim
Otoyaşam
Seyahat
Pazar
Kelebek
Yaşam
29.08.2003
Türkiye’nin en iyi 10 kanatçısı
 

Kanadın seveni de çok sevmeyeni de. Ancak bir dönem özellikle evinde mangal yapmaya meraklı olanların gözdesi olan tavuk kanadı, giderek daha fazla restoranın mönüsüne ekleniyor. Hatta kanatçı adıyla açılan restoranların sayısı giderek artıyor.

Önceleri çoğu kere çöpe atılan veya dış ülkelere ihraç edilen tavuk kanadının nasıl sofralara taşındığıyla ilgili farklı rivayetler var. Bunlardan biri kanatçıların kebapçılarla birlikte İstanbul ve diğer büyük kentlere taşındığı. Diğer rivayet ise 90'ların başında gelen Bulgaristan göçmenlerinin, tavukların kanatlarını da değerlendirmelerinin fikir verdiği. Hangisi doğru bilmiyoruz. Ama gerçek şu ki kanada asıl tadını veren, salça, baharatlar, yağ, yoğurt gibi ana malzemelerin ‘‘sır’’ oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen soslarda dinlendirildikten sonra pişirilmesi. Büyük kentlerde giderek yükselen ‘‘kanatçı trendi’’ne uyduk ve jüri üyelerimize en iyi kanatçıları sorduk. İşte cevaplar...

KANATÇI HAYDAR

İstanbul'da kanat furyası onunla başladı


İstanbul'da açılan ilk kanatçı olan Kanatçı Haydar, daha sonra açılan kanat lokantalarına ilham verdi. Her gün, 10.30-02.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kanatların içinde bekletilerek terbiye edildiği sosun yapılışı sır gibi saklanıyor. Günlük olarak gelen kanatlar kömürde pişiriliyor. Burada kanat dışında köfte de yenebilir. Futbolcular ve sanatçılar arasında müdavimleri var. Cemil İpekçi, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, futbolcu Vedat kanatlarını tercih edenlerden. Kanadın porsiyonu 4.5 milyon lira. Adres: Mahmutbey Yolu üzerinde, Gelişim Hastanesi yanı İstanbul. Tel: (0212) 550 51 30.

KANATÇI AĞA

Her gün 500 kişi kanat yiyor

Biber salçası, yoğurt, zeytinyağı, pul biberle hazırlanan özel sosta kanatlar bir gün bekliyor. İstenen kıvama geldikten sonra ızgara ediliyor. Kanatçı Ağa'nın ustası Mehmet Yiğit, tabii sosun sırrını kimselere vermiyor. Çim üstündeki tahta masalarda kanat yemek için her gün 500 kişi geliyor. Kanat dışında, piliç, kuzu şiş, köfte, pirzola gibi et çeşitleri bulunuyor. Künefede de iddialı. Her gün 11.00-01.30 saatlerinde açık. Kıvırcık Ali, Haluk Levent, Müslüm Gürses, Davut Güloğlu, Yasemin Bozkurt, Emre Kınay, Sibel Turnagöl, Hulki Cevizoğlu, bu mekana gelen ünlüler arasında. Kanadın porsiyonu 4 milyon 250 bin lira. Adres: Beylikdüzü Mevkii, E-5 Karayolu üzeri İstanbul. Tel: (0212) 852 58 26.

KANATÇI MUHTAR’IN YERİ

Hem kanat hem eğlence var

Acı toz biber, biber veya domates salçası, ayçiçek yağı, yoğurt, pul biber ve sarmısakla sos hazırlanıyor. Kanatlar en az 24 saat bu sosun içinde bekliyor. Kömür ateşinde çok yavaş pişiyor. Muhtar'da kanatların lezzeti kadar şovlar da ilgi görüyor. Haftada 1.5 ton kanat ızgara edilen müessesede ayrıca haftanın 7 günü canlı halk müziği yapılıyor. Haftada bir ‘‘Aşuk ile Maşuk’’ gösterisi, her gün ise Kanatçı Muhtar Mutfak Ekibi'nin şovu var. Kanada alternatif isteyenlere, kuzu şişi, köfte, kaburga hazırlanıyor. Saat 10.30- 01.00 arasında hizmet veriliyor. Hasan Şaş, İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy, Zara gibi ünlü isimlerin sık sık kanat yemeye geldiği restoranda bir porsiyon kanadın fiyatı 4 milyon lira.

Adres: Beylikdüzü Mevkii, E-5 Karayolu üzeri İstanbul. Tel: (0212) 852 56 98.

İSTANBUL KANAT

Henüz yeni ama şöhreti hızla yayılıyor

Altı ay önce açılan bu kanatçının ünü giderek yayılıyor. Yiyecekleri kadar, mekanıyla da iddialı. Kendi buluşları olan kanatların sosunu açıklamak istemiyorlar ama ipucu veriyorlar: Maraş biberi ve başka baharatlar, yoğurt, zeytinyağı ve tuzla hazırlıyorlar. 10 saat içinde tutuyorlar. Yakmadan, kıvamında pişirerek sunuyorlar. Farklı bir özelliği de piştikten sonra üzerine beyaz bir sos daha dökülüyor. İçinde 10 çeşit baharat ve sarmısak olan sos lezzete lezzet katıyor. Kanat dışında, pide ve kebap çeşitleri ve mezeler bulunuyor. Ebru Yaşar, Ayşe Hatun Önal, Burhan Çaçan, Hakan Şükür gibi müşterileri olan İstanbul Kanat'ta bir porsiyon kanat 4 milyon 500 bin lira. Her gün açık, 12.00-24.00 arasında servis veriyor. Adres: E-5 Karayolu üzeri, No: 1 Beylikdüzü-İstanbul. Tel: (0212) 853 12 12.

YILDIRIMLAR RESTORAN

Tarsus’taki lokantayı herkes tanıyor

Kanatlar biber salçasıyla terbiye ediliyor. Bir saat kadar bekledikten sonra mangala konuyor. Restoranda kanat dışında, kebap ve diğer et çeşitleri, lahmacun seçenekleri bulunuyor. Kanadın porsiyonu 4 milyon 750 bin liradan sunuluyor. Her gün 10.00-24.00 saatleri arasında açık.

Adres: Nato Yolu üzeri (üstgeçit civarı) Tarsus. Tel: (0324) 622 49 84.

ANTAKYA KULE RESTORAN

Kanatlar dondurucuda bir gün bekletiliyor

Kanatların içinde bekletildiği özel sosu, kırmızı tatlı biber ve içeriği gizli baharatlar, mısır yağı, zeytinyağı ve limonun mikserle çırpılmasıyla hazırlanıyor. Sosa batırılan kanatlar derin dondurucuya kaldırılıyor ve bir gün bekletiliyor. Sonra ızgara ediliyor. Alternatif arayanlara kebap çeşitleri, bıldırcın, 15 çeşit kadar meze bulunuyor. Her gün 09.00-02.00 saatlerine kadar açık olan restoranda ayrıca her gün fasıl yapılıyor. Kanadın porsiyonu 2.5 milyon lira.

Adres: Kariyer Mahallesi, Ürgen Caddesi No: 45 Antakya. Tel: (0326) 231 30 92.

CAN KARDEŞLER

Büyük Jumbo kanatlarıyla meşhur

Can Kardeşler'in bir adı da Jumbo Kanat. Adı üstünde, tadı kadar büyük kanatlarıyla meşhur. Sosun yapılışını kendilerine saklıyorlar. Küçük bir ipucu olarak salça ve yağ kullandıklarını söylüyorlar. Jumbo kanatlar sosun içinde en az 6 saat kalıyor. Kanat dışında, tavuk ve kırmızı et ızgara çeşitleri, kebap, lahmacun gibi seçenekleri de bulunuyor. Kanadın bir porsiyonu 3.5 milyon lira. Her gün, 10.00-23.00 saatleri arasında açık.

Adres: Turan Cemal Beriker Bulvarı, No: 155 Adana.

Tel: (0322) 435 69 59.

BOTANİK RESTORAN

Sostan önce sütün içinde yumuşatılıyor

Volkan Zan, annesi Zahide Zan ve babası Dr. Mesrur Zan'ın ailece işlettiği bu lokantaya, bir anestezi uzmanı olan Mesrur Bey nedeniyle ‘‘Doktorun Yeri’’ de deniliyor. Kanatlar sosa yatırılmadan önce 8 saat kadar süt içinde yumuşatılıyor. Daha sonra kanatlar kömür ateşine alınıyor. Pişmeden 30-45 saniye önce kanatlar ızgaradan alınarak, süzme yoğurt, zeytinyağı, biber salçası ve baharatlarla hazırlanan hafif acı sosun içine batırılıyor. Kısa bir süre daha ateşe sürülüyor. Restoranda ayrıca deniz ürünleri, Hatay yemekleri sunuluyor. Her gün 12.00-24.00 saatlerinde açık olan restoranda bir porsiyon kanat 3 milyon lira.

Adres: Karslı Köyü Adana. Tel: (0322) 235 67 18.

DOĞAN 99

Çiğköfte yapar gibi yoğuruyorlar

Kanatlar ev salçası, yağ ve Urfa'dan özel getirtilen biberle çiğ köfte gibi iyice yoğuruluyor. Sosun yedirildiği kanatlar bir süre bekletildikten sonra ızgara ediliyor. Restoranda ayrıca, et ve tavuk ızgaraları, kaburga, kebap ve mezeler bulunuyor. Bir porsiyon kanadın 4 milyon lira olduğu Doğan 99, her gün 12.00- 23.00 arasında hizmet veriyor.

Adres: Adnan Menderes Bulvarı No: 64 B Blok Mersin.

Tel: (0324) 325 22 76

KANATÇI RESTORAN

Bir yıl önce açıldı İzmir’i fethetti

Bir yıl önce hizmete giren Kanatçı Restoran, kısa sürede uğrak mekanlar arasındaki yerini aldı. Kanatların içinde bekletildiği karışım, soya sosu, karabiber, kırmızı biber, kimyon, kekik ve zeytinyağıyla hazırlanıyor. Kanatlar 4-12 saat bu sosun içinde dinlendiriliyor. Sonra şişlere geçirilerek kömür ateşinde pişiriliyor. Pazar günleri hariç haftanın her günü 12.00 ile 23.00 arası hizmet veriyor. Mönüde ayrıca but şiş, piliç pirzola, göğüs ızgara yer alıyor. Ayrıca müşterilerin isteğine göre salata, piyaz, cacık özel olarak yapılıyor. Tavuk kalçasında da iddialı. Kanat yemeye gidenler mutlaka deniyor. Kanadın porsiyonu 4 milyon lira.

Adres: 1435 Sokak No: 3/C (Dönerciler Sokağı) Alsancak - İzmir. Tel: (232) 463 22 39.


GURME VE KANAT MERAKLILARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ


Mimar, gurme, yazar


Ali Esat Göksel

Erol Altun

Oğul Türkkan

Sinan Tanyıldız

Zeynep Kazan

Ramazan Bingöl

Yaşar Aksoy

Ali Sirmen

Hakkı Bulut

Haluk Levent


Adanalı turizmci gurme


Ankaralı gurme


Hürriyet Çukurova Temsilcisi


Gastronom


İTO 69'uncu Komite Meclis Üyesi


İzmirli tarihçi, gazeteci, yazar


Gazeteci yazar, gurme


Şarkıcı, kanat tutkunu


Şarkıcı, kanat tutkunu
 



Ana Sayfa | Son Dakika | Tüm haberler | Gündem | Dünya | Ekonomi | Spor | Yaşam | Bilim-Teknoloji | Yazarlar
Kültür Sanat | Magazin | Özel Dosyalar | Piyasanet | Hava Durumu | Astronet | Televizyon
İnsan Kaynakları | | Arama+Arşiv | Bize ulaşın | Yardım
© Copyright 2003 Hürriyet
www.hurriyetkurumsal.com